Te mennyire tudsz nemet mondani? Annak teszel a kedvére, aki közel áll hozzád, vagy hagyod, hogy kihasználjanak? Itt van, hogy mit kell tenned, ha már nagyon eleged van!!!

Vajon hol a határ? Annak teszel a kedvére, aki közel áll hozzád, vagy hagyod, hogy kihasználjanak? Nem könnyű eldönteni, és még nehezebb nemet mondani.

Nem könnyű az biztos. Vannak ugyan olyanok, akiknek a vérükben van, elegendő az önbizalmuk, így nem kételkednek abban, hogy ha nemet mondanak, akkor az úgy helyes. Mások viszont hajlamosak arra, hogy alárendeljék magukat mások akaratának, és inkább megtesznek szinte mindent, csak ne kelljen nemet mondani!

 

Első lépésben rá kell jönni, hogy miért nem tudsz nemet mondani. Mert például segíteni akarsz, vagy attól félsz, hogy az elutasítás durva lenne. De a főbb okok között szerepelhet az is, hogy egyszerűen csak azt szeretnéd: szeressenek, illetve, hogy kerülöd a konfliktusokat, vagy attól tartasz, a visszautasítás miatt talán elszalasztasz egy lehetőséget. Ráadásul a nem kicsit véglegesnek is hat, véglegesen elutasítónak…

Szakértők szerint vannak módszerek, illetve formulák, amelyekkel a nem tanulható. Mond azt:

– Most nem tudok vele foglalkozni, más feladataim vannak!

– Ne most kérlek, nagyon benne vagyok valamiben – beszéljük meg máskor!

– Először átgondolom, utána beszéljük meg, kérlek!

– Ebben én nem tudok segíteni, de próbáld meg XY–t!

– És végül a legegyenesebb és legjobb: Nem, nem tudok segíteni.

forrás anna.hu


loading...


Szólj hozzá