Kilenc tény a szegénységről és éhezésről, amitől eldurran az agyad :O :(

Hirdetés
Tízből egy ember a Földön alultáplált, és közöttük nagyon sok a gyerek, és a női nem reprezentálja a többséget. Pedig  lenne megoldás, mert az emberiség bőven termel elegendő élelmiszert, de egyenlőtlenül osztjuk el. Vagy kidobjuk a kukába, miközben más országokban éhen halnak.

 

1.
Körülbelül a Föld lakosságának a 11%-a, mintegy 800 millió ember alultáplált.

Nem meglepő módon, ezen emberek 98%-a a fejlődő világban él. A teljes fejlődő világ 13,5%-, minden nyolcadik ember ezekben az országokban éhezik. Az adatok az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (United Nations Food and Agriculture Organization) kutatásából származnak.

2.
Az alultáplált emberek 60%-a nő.

Ezek az egyenlőtlenségek vélhetően abból származnak, hogy a családok belül a fiúk kapják a kedvező bánásmódot táplálkozás és egészségügyi ellátásban – mondja az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization).

3.
Az 5 év alatti gyermekhalálozások közel fele éhség miatt történik. Ez kb. 16.600 gyermekhalál naponta.

Az ENSZ adatai szerint évente 6 millió gyermek hal meg alultápláltsággal összefüggésbe hozható halállal, emellett négyből egy gyermek a fejlődő világban kórosan sovány.

4.
Elegendő élelmiszert termelünk a Föld teljes lakosságának ellátásához, de kárba vész.

Körülbelül a megtermelt és előállított élelmiszer harmada landol a szeméttelepen. Ez 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme) szerint csak az Egyesült Államok több mint 48 milliárd dollár értékben pazarol, ami megfelel a teljes szub-szaharai Afrika éves élelmiszer-termelésének.

5.
A szub-szaharai Afrikában majdnem minden negyedik ember éhezik.

A klímaváltozás is komoly szerepet játszik abban, hogy a fekete kontinensen több mint 220 millió ember éhes. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet jelentése szerint egyre gyakoribbak a a szélsőséges időjárási körülmények, amelyek magas emberi és gazdasági károkat okoznak, fokozva az élelmiszerbiztonság esedékességét.

6.
A nők háztartási döntéshozatalának növelése több, mint 150 millió ember számára szüntetné meg az éhezést.

Ha a nők jobban beleszólhatnának a családi költségvetésbe, a család több pénzt fordítana élelemre, egészségre, oktatásra, ruházatra és a gyermekek táplálására – mondja az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet. A nők jogainak egyenlőbbé tétele a fejlődő világban a szegénység és éhezés elleni küzdelemben az egyik legnagyobb fegyver.

7.
Az éhezés több áldozatot követel mint a malária, a tuberkolózis és az AIDS együttesen.

Miközben dollármilliókat költenek a fejlett államok az AIDS vírus elleni küzdelemre, az AIDS-ben halálozók csak töredéke azoknak, akik éhséggel összefüggésben halnak meg – emlékeztet az ENSZ. Miközben a nagyobbik problémát jóval egyszerűbben meg lehetne oldani: újraelosztásal.

8.
Mindössze naponta 70 forint elegendő lenne egy gyermek megfelelő étkeztetéséhez.

Tanulmányok bebizonyították, hogy sokkal nehezebb egy éhes vagy alultáplált gyermek számára a tanulás – említi az ENSZ Környezetvédelmi Programja rávilágítva, hogy az gyermekkori éhezés az adott gyermek számára akár az egész életét meghatározza. Eközben mindössze 25 cent, tehát nagyjából 70 forint elegendő lenne egy tál zabkása, rizs vagy bab megvásárlásához, és összesen 50 dollár (körülbelül 14 ezer forint) elegendő pénz lenne egy iskolai év étkezésének finanszírozásához.

9.
Az éhezés felszámolása lehetséges volna.

A Hunger Project szerint bár az éhezés problémája a világban megoldhatatlannak tűnik, mégis van megoldás. Az elmúlt 25 évben jelentős lépéseket tett meg az emberiség. A mélyszegénységben élők száma 1990-től a felére esett, és így minden nap 17 ezer gyermekkel kevesebb hal meg. Természetesen rengeteg még a teendő.

forrás: youtube

 


loading...


Szólj hozzá