Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van!

Ha a hasnyálmirigy megbetegszik, annak súlyos következményei lehetnek. Tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni, a figyelmeztető jelekkel.
Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei.
A hasnyálmirigy főbb betegségei a gyulladásos, és a daganatos kórképek, lássuk, melyek ezek:

 

Gyulladások:
* Akut, heveny hasnyálmirigy-gyulladás
* Krónikus, idült hasnyálmirigy-gyulladás

Daganatok:
* Hasnyálmirigyrákok
* Inzulinóma, gasztrinóma

A latin néven pankreászként (pancreas) ismert szerv jellemző betegségei a gyulladások. A kettő közül különösen az akut gyulladás veszélyes.

Akut pankreatitisz

Közismert, hogy a szervezetben epekövek választódhatnak ki, ha ez/ezek a hasnyálmirigy-vezeték (Oddi-záróizom) területén akadnak el, az emésztőnedvek nem tudnak elfolyni, ha ez tartós, önmagát kezdi felemészteni: a hasnyálmirigy sejtjeit. A kórházba kerülő esetek mintegy 80%-a epekő – vagy alkoholizmus alapján jön létre!
(Nőknél inkább az előbbi, férfiaknál az utóbbi valószínűsíthető).

Tünetek, diagnosztika:
Súlyos felhasi fájdalom, a hátba is kisugározhat. Gyakran még erős fájdalomcsillapítóra sem szűnik, erős hányás is kísérheti. Láz, vérnyomásingadozás, szédülés jelentkezhet, súlyosabb esetben tudatzavar. Sürgős orvosi ellátást igénylő állapot!
Röntgen, ultrahang, CT az epeköveket, a gyulladást jól ábrázolja.

Hogyan kezelhető?
Enyhe esetben teljes diétával, tehát a beteget kizárólag vénásan táplálják. Súlyos esetben intenzív osztályon hasonlóképpen, de ott folyamatos monitorozás mellett: infúziókkal, légzéstámogatással, oxigénnel stb. Műtét is javallt lehet, az elhalt, befertőződött területek eltávolítására.
Az epekövesség okozta pankreatitisz esetén indokolt az epehólyag eltávolítása, de csak a gyulladás elmulasztását követően.

Krónikus pankreatitisz

A hasnyálmirigy hosszú ideig fennálló gyulladásának leggyakoribb oka az alkoholizmus. (Ritkábban rák, szűkület, örökletes hajlam is lehet a háttérben).

Tünetek és felismerés:
Lehet állandósult köldök körüli fájdalom – vagy fellángolásokkal járó heveny gyulladások, melyek elmúlnak. Itt az a jellemző, hogy az emésztő enzimeket termelő sejtek lassan elpusztulnak, végül már fájdalom sem jelentkezik. A beteg széklete bűzös, emésztetlen, zsíros, és világos színű. Ha már az inzulintermelő sejtek is pusztulnak, cukorbetegség is kialakul.
A diagnosztika a tünetekre, vérvizsgálatra (vércukor) és a képalkotó vizsgálatok eredményeire alapul.

Kezelés:
Legfontosabb az alkoholfogyasztás azonnali és teljes abbahagyása. Koplaltatás, vénás táplálás kímélő hatású.
Később az étrend fehérje- és zsírszegény, szénhidrátban gazdag tartalommal folytatódhat. Felmerül orvosi beavatkozás (a hasnyálmirigy kimenő idegeinek beinjekciózása) illetve műtétek, pl. a pankreász egyes részeinek eltávolítása.
forrás egeszsegkalauz


loading...


Szólj hozzá