Fesztiválok nagyágyúja: A Burning Man! – ahol 50 ezer ember egy hétig pénz nélkül él és bulizik, valami eszméletlen show keretében!

Hangyaként rohangáló emberek a sivatagban, őrült járművek és jelmezek kavalkádja: igazi audiovizuális orgia.  A nevadai sivatag egyik kiszáradt tómedrében megrendezett Burning Man fesztivál nem csak a helyszín miatt különleges.  A San Franciscótól hét-nyolc órányi vezetésre fekvő terepen 50 ezer ember egy hétig pénz nélkül él és mulat, merthogy a fogyasztói társadalom motorja itt értéktelen.

 

 

“A Burning Man fesztivál műfaját nehéz pontosan behatárolni, hiszen nincsenek vendéglátóhelyiségek, boltok, sem világhírű zenészek. Mégis évente kb. 40- 50 ezren keresik fel a fesztivált köztük sok világsztár is, de szigorúan inkognitóban. Nincsenek tervezett koncertek, minden a résztvevők kreativitására van bízva, amiből pedig nincs hiány elnézve a képeket. Itt mindenki levetkőzheti a társadalom által rákényszerített normákat.
A szervezők célja, hogy a résztvevőket kiszakítsa a hétköznapokból, a fogyasztói társadalomból, így tiltott minden reklám, fizetős szolgáltatás, az egész esemény területén a “pénzért semmit” elv, a gift economy uralkodik. Ennek ellenére a jegyárak eléggé borsosak, a befolyó összegből bérlik a területet, és a kötelező rendfenntartásért fizetnek Nevada államnak és különböző művészeti csoportokat támogatnak.

A fesztivál helyszínéül szolgáló nevadai Black Rock sivatagban a résztvevőknek meg kell küzdeniük a természet erőivel, az állandó homokviharokkal ,a hatalmas hőingadozással (nappal 45 fok éjszaka 8) és az alkáli sós talajjal. A résztvevőknek nem csak a szemét elszállítását, de a szennyvíz és egyéb hulladékok szanálását is meg kell oldaniuk, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok hatósága csak úgy ad engedélyt a következő fesztiválra, hogyha a nyolc kilométer átmérőjű helyszín tökéletesen megfelel minden szigorú környezetvédelmi előírásnak a visszaadáskor. A nyolc napos fesztivál záró momentumaként a több méter magas “embert” elégetik, erről az eseményről kapta nevét a fesztivál.”

 


loading...


Szólj hozzá