Ezért hatásosabb a főtt paradicsom, mint a nyers!

A paradicsom főve hatásosabb a betegségek ellen? A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopének betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok.

 

 

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír. A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.

Már közismert a paradicsom és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.

Mi az a likopén?

A likopén kémiailag ún. tetraterpén, a karotinoidok családjába tartozó vegyület. Ez adja a vöröses színt az ebben gazdag növényeknek. Fontos szerepe van a növényi fotoszintézis reakciósorában. A paradicsom mellett a dinnye, egyes grapefruit fajok, papaya is tartalmaz likopént, nem kis mennyiségben. Sok és sokrétű klinikai vizsgálat szükséges még ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ezekben a betegségekben valóban hasznos-e.
Ami bizonyos, és az FDA is így nyilatkozott, hogy a teljes paradicsom fogyasztása hasznos lehet, nemcsak a likopén, hanem az egyéb alkotórészek miatt is.

forrás egeszsegkalauz


loading...


Szólj hozzá