A temetés “jövője”: Rezomáció és kriomáció

Vannak hagyományaink és szokásaink, amelyeket már annyira magától értetődőnek veszünk, hogy fel sem merül a gondolat bennünk, hogy lehetne másképpen. Ilyenek temetkezési szokásaink is, melyek nemzetenként jelentős eltéréseket mutatnak. 

 

A temetkezési módok közül a „szimpla” temetés a leg-környezetszennyezőbb. A föld alatt bomló test metángázt szabadít fel, de a koporsókészítés nyersanyagigényes gyártási folyamata és a formaldehidet tartalmazó balzsamozó anyagok is jelentősen terhelik a környeztet.

Egyes országokban a hamvasztás a legnépszerűbb módja az örök nyugalomra helyezésnek. Amerikában a lakosság háromnegyede választja ezt a lehetőséget. Kiszámolták, hogy a hamvasztás annyi energiát igényel, amennyit az egyén életében egy hónap alatt fogyaszt(ott) el. Globális méretekben a hamvasztásokkal 6,8 millió tonna széndioxidot juttatunk a levegőbe évente, ami a teljes ÜHG-emisszió 0,2 százalékának felel meg. A fogtömések elégetése ráadásul higannyal is szennyezi a környezetet. Angliai vizsgálatok kimutatták, hogy ennek a számlájára írható a higanyszennyezés 16 százaléka. El is rendelték, hogy minden krematóriumnak higanyszűrőket kell felszerelniük a kéményeikre.

A hinduk Indiában egy halom fa elégetésével együtt kremálják a holttestet a nyílt színen. Ez évente 50-60 millió fa kivágását vonja maga után és 8 millió tonna széndioxid kibocsátásához vezet.
Kínában nem a „zöldek”, hanem az új kínai törvények hatására – az évezredes hagyomány ellenére – új szokás terjed. Temetkezéskor a halottak sírját nem sírkővel, hanem egy frissen ültetett fával jelölik. Az új törvény ugyanis megtiltja a hagyományos temetést, és hamvasztási kényszert ír elő.

Rezomáció és kriomáció
Két új módszer, ami várhatóan rövid időn belül világszerte elterjed és kiválthatja a hamvasztást.
Skóciában a Resomation nevű cég kémiai úton bontja le a holttestet, miközben az „alanyt” magas hőmérsékleten tartja egy nyomás alatt álló konténerben. Az eljárás még így is a hagyományos kremálás energiafogyasztásának egyhetedét igényli csak, és 35 százalékkal kevesebb az ÜHG-kibocsátása. A metódust még nem engedélyezték a brit hatóságok, de a cég Amerikában már alkalmazza.
A kriomáció egyelőre kísérleti fázisban van. Az eljárás során folyékony nitrogén alkalmazásával fagyasztja le a testet, majd kivonják a fémelemeket belőle, hogy aztán porrá változtassa földi maradványunkat. A porszerű végeredmény szabadon komposztálható, temethető vagy szétszórható.

Zöld elképzelések
A környezetvédő mozgalmak a temetések sok hagyományos módját megkérdőjelezik. Az általuk ajánlott „zöld” temetés során a holttestet egy erdősítés céljára kijelölt területen, biológiailag lebomló lepelben lehet eltemetni. Síremlékek állítása helyett egy fa ültetését javasolják a sírhant fölé. A területen végül egy új erdő születik, azaz új élet, amely további életeknek adhat otthont: az erdő állatainak, madarainak és a legkülönfélébb növényeknek.
forrás zoldujsag


loading...


Szólj hozzá